Oolite Bulletins

For information and discussion about Oolite.
It is currently Thu Nov 23, 2017 1:50 am

All times are UTC




Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Weird sound issue
PostPosted: Tue May 10, 2016 11:04 pm 
Offline
Commodore
Commodore
User avatar

Joined: Tue Jan 21, 2014 10:37 pm
Posts: 1806
Location: [p]laying [h]ard and [k]icking [b]utt somewhere in G7...
I normally play with the sound muted (don't want to disturb all those silent commuters), so I don't know what was actually happening with the sound, but I discovered the following messages in my log file, none of which I have ever seen before: (this is in Trunk 1.83, latest build, running on Win10 64bit)
Code:
Opening log for Oolite version 1.83 (x86-64 test release) under Windows 6.2.9200  64-bit at 2016-05-10 16:32:23 +1000.
4 processors detected.
Build options: OpenAL, new planets, JavaScript console support, OXP verifier, localization tools, debug GraphViz support, JavaScript profiling.

Note that the contents of the log file can be adjusted by editing logcontrol.plist.

16:32:24.302 [dataCache.rebuild.explicitFlush]: Cache explicitly flushed with always-flush-cache preference. Rebuilding from scratch.
16:32:24.592 [sound.initialization.error]: Failed to open default sound device
16:32:24.593 [display.mode.list.native]: Windows native resolution detected: 1600 x 900
16:32:24.711 [joystick.init]: Number of joysticks detected: 1
16:32:24.748 [rendering.opengl.version]: OpenGL renderer version: 4.3.0 ("4.3.0 - Build 20.19.15.4331"). Vendor: "Intel". Renderer: "Intel(R) HD Graphics 4400".
16:32:24.749 [rendering.opengl.extensions]: OpenGL extensions (197):
GL_ARB_draw_instanced, GL_ARB_occlusion_query, GL_AMD_vertex_shader_viewport_index, GL_ARB_texture_storage, GL_ARB_sync, GL_ARB_texture_env_dot3, GL_EXT_texture_env_add, GL_ARB_buffer_storage, GL_ARB_texture_multisample, GL_ARB_explicit_uniform_location, GL_ARB_point_parameters, GL_ARB_vertex_array_object, GL_ARB_blend_func_extended, GL_ARB_seamless_cubemap_per_texture, GL_ARB_compressed_texture_pixel_storage, GL_EXT_blend_equation_separate, GL_ARB_texture_stencil8, GL_EXT_texture_snorm, GL_ARB_texture_non_power_of_two, GL_ARB_texture_mirrored_repeat, GL_ARB_debug_output, GL_EXT_multi_draw_arrays, GL_ARB_timer_query, GL_ARB_clip_control, GL_ARB_texture_buffer_range, GL_SGIS_texture_edge_clamp, GL_ARB_vertex_program, GL_EXT_abgr, GL_ARB_draw_buffers_blend, GL_ARB_viewport_array, GL_ARB_shadow, GL_ARB_shader_atomic_counters, GL_ARB_cl_event, GL_NV_primitive_restart, GL_EXT_framebuffer_object, GL_EXT_texture_sRGB, GL_3DFX_texture_compression_FXT1, GL_ARB_shader_storage_buffer_object, GL_ARB_conservative_depth, GL_ARB_get_program_binary, GL_ARB_clear_texture, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_shader_image_size, GL_SUN_multi_draw_arrays, GL_ARB_shader_objects, GL_ARB_pixel_buffer_object, GL_EXT_blend_func_separate, GL_EXT_bgra, GL_ARB_vertex_attrib_64bit, GL_ARB_draw_buffers, GL_NV_texgen_reflection, GL_ARB_texture_env_crossbar, GL_ARB_fragment_shader, GL_EXT_texture_swizzle, GL_EXT_fog_coord, GL_EXT_framebuffer_blit, GL_ARB_texture_compression_rgtc, GL_EXT_transform_feedback, GL_ARB_sample_shading, GL_ARB_seamless_cube_map, GL_ARB_shading_language_420pack, GL_EXT_texture_shared_exponent, GL_WIN_swap_hint, GL_ARB_shader_subroutine, GL_ARB_fragment_shader_interlock, GL_EXT_geometry_shader4, GL_EXT_direct_state_access, GL_EXT_compiled_vertex_array, GL_ARB_copy_image, GL_KHR_debug, GL_ARB_shader_image_load_store, GL_EXT_texture_storage, GL_ARB_vertex_type_2_10_10_10_rev, GL_EXT_separate_specular_color, GL_ARB_shading_language_100, GL_ARB_texture_float, GL_EXT_rescale_normal, GL_EXT_packed_depth_stencil, GL_ARB_texture_swizzle, GL_ARB_half_float_pixel, GL_EXT_texture_compression_s3tc, GL_ARB_occlusion_query2, GL_ARB_texture_rgb10_a2ui, GL_SGIS_texture_lod, GL_ARB_geometry_shader4, GL_ARB_framebuffer_object, GL_NV_conditional_render, GL_ARB_texture_rg, GL_EXT_stencil_two_side, GL_INTEL_map_texture, GL_ARB_color_buffer_float, GL_EXT_blend_color, GL_EXT_texture_rectangle, GL_ARB_vertex_array_bgra, GL_ARB_base_instance, GL_EXT_texture_integer, GL_EXT_texture_array, GL_ARB_fragment_layer_viewport, GL_ARB_shading_language_packing, GL_ARB_fragment_program_shadow, GL_ARB_copy_buffer, GL_ARB_map_buffer_range, GL_ARB_fragment_program, GL_EXT_clip_volume_hint, GL_ARB_tessellation_shader, GL_EXT_draw_buffers2, GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_texture_filter_anisotropic, GL_ARB_transform_feedback2, GL_EXT_secondary_color, GL_ARB_ES3_compatibility, GL_ARB_transform_feedback3, GL_EXT_framebuffer_multisample, GL_ARB_window_pos, GL_EXT_texture_env_combine, GL_ARB_texture_compression_bptc, GL_ARB_vertex_shader, GL_ARB_compatibility, GL_SGIS_generate_mipmap, GL_ARB_explicit_attrib_location, GL_EXT_packed_float, GL_ARB_texture_border_clamp, GL_NV_blend_square, GL_ARB_internalformat_query, GL_ARB_arrays_of_arrays, GL_EXT_texture3D, GL_ARB_robust_buffer_access_behavior, GL_ARB_ES2_compatibility, GL_ARB_texture_query_lod, GL_ARB_invalidate_subdata, GL_EXT_texture_sRGB_decode, GL_ARB_texture_compression, GL_ARB_texture_env_add, GL_ARB_provoking_vertex, GL_ARB_framebuffer_no_attachments, GL_EXT_gpu_shader4, GL_ARB_texture_rectangle, GL_EXT_texture_edge_clamp, GL_ARB_multi_draw_indirect, GL_ARB_draw_elements_base_vertex, GL_ARB_fragment_coord_conventions, GL_ARB_separate_shader_objects, GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_vertex_attrib_binding, GL_ARB_clear_buffer_object, GL_ARB_query_buffer_object, GL_ARB_vertex_type_10f_11f_11f_rev, GL_ARB_robustness, GL_ARB_point_sprite, GL_INTEL_performance_query, GL_ARB_texture_gather, GL_ARB_texture_buffer_object_rgb32, GL_ARB_internalformat_query2, GL_ARB_depth_texture, GL_ARB_instanced_arrays, GL_EXT_blend_minmax, GL_AMD_vertex_shader_layer, GL_ARB_compute_shader, GL_ARB_enhanced_layouts, GL_ARB_multi_bind, GL_INTEL_fragment_shader_ordering, GL_ARB_framebuffer_sRGB, GL_EXT_shader_integer_mix, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_packed_pixels, GL_IBM_texture_mirrored_repeat, GL_ARB_texture_mirror_clamp_to_edge, GL_ARB_texture_cube_map_array, GL_EXT_draw_range_elements, GL_ARB_sampler_objects, GL_ARB_half_float_vertex, GL_ARB_shader_precision, GL_ARB_gpu_shader5, GL_ARB_depth_clamp, GL_ARB_texture_storage_multisample, GL_ARB_transpose_matrix, GL_ARB_texture_query_levels, GL_ARB_vertex_buffer_object, GL_ARB_draw_indirect, GL_ARB_transform_feedback_instanced, GL_ARB_texture_view, GL_EXT_polygon_offset_clamp, GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_indirect_parameters, GL_KHR_blend_equation_advanced, GL_ARB_shader_bit_encoding, GL_EXT_gpu_program_parameters, GL_ARB_program_interface_query, GL_ARB_uniform_buffer_object, GL_ARB_multisample, GL_ARB_stencil_texturing, GL_EXT_shadow_funcs, GL_ARB_depth_buffer_float, GL_ARB_map_buffer_alignment, GL_ARB_gpu_shader_fp64, GL_EXT_stencil_wrap, GL_ATI_separate_stencil
16:32:25.207 [rendering.opengl.shader.support]: Shaders are supported.
16:32:25.750 [dataCache.rebuild.explicitFlush]: Cache explicitly flushed with always-flush-cache preference. Rebuilding from scratch.
16:32:25.762 [dataCache.rebuild.explicitFlush]: Cache explicitly flushed with always-flush-cache preference. Rebuilding from scratch.
...snip...
16:32:31.945 [sound.load.error]: Failed to load sound "Resources/Sounds/trumble.ogg"
16:32:31.946 [sound.load.error]: Failed to load sound "Resources/Sounds/trumblesqueal.ogg"
16:32:34.440 [debugTCP.disconnect]: No connection to debug console: "Connection to debug console failed: 'No connection could be made because the target machine actively refused it.

' (outStream status: 7, inStream status: 7)."
16:32:34.440 [debugTCP.send.warning]: Error sending packet header, retrying.
16:32:34.464 [debugTCP.send.error]: The following packet could not be sent: {"Oolite version" = 1.83; "packet type" = "Request Connection"; "protocol version" = 65792; }
16:32:34.900 [debugTCP.disconnect]: No connection to debug console: "Connection to debug console failed: 'bad stream.' (outStream status: 0, inStream status: 0)."
16:32:34.900 [debugTCP.connect.failed]: Failed to connect to debug console at address 127.0.0.1:8563.
16:32:35.083 [startup.complete]: ========== Loading complete in 10.52 seconds. ==========
16:32:35.794 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/XenonUI.oxp/Music/OoliteTheme.ogg"
16:32:40.413 [shipData.load.begin]: Loading ship data.
16:32:41.840 [oxp-standards.deprecated]: The conditions key is deprecated for equipment I.T.H.A Independent Escort License
16:32:42.451 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-c_nosystem.ogg"
16:32:42.451 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-m_fx_enginedown1.ogg"
16:32:42.452 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-m_ambi_chatter04.ogg"
16:32:42.453 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-m_ambi_chatter13.ogg"
16:32:42.455 [sound.load.error]: Failed to load sound "c:\Oolite-Trunk/oolite.app/GNUstep/Library/ApplicationSupport/Oolite/ManagedAddOns/oolite.oxp.Svengali.Snoopers.oxz/Sounds/snoopers_peep.ogg"
16:32:42.456 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-c_buy.ogg"
16:32:42.456 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-m_fx_equipment1.ogg"
16:32:42.457 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-m_countdown_2.ogg"
16:32:42.458 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-m_countdown_h.ogg"
16:32:42.458 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-c_cloak_off.ogg"
16:32:42.459 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-c_auto_off.ogg"
16:32:42.459 [sound.load.error]: Failed to load sound "../AddOns/BGS.oxp/Sounds/bgs-m_ambi_chatter1C.ogg"
...and lots, lots more. I think the entire sound component failed for some reason, thus every core component or OXP that tries to use one fails.

I can make the full version available if that would help. I have had subsequent sessions where none of these messages appeared.

Not sure if it's related, but in those times I've actually played with the sound on I've occasionally noticed sounds disappearing (menu selecting beeps, title theme music stopping abruptly after I selected the Load game menu when it should have kept playing, not sore of thing). I'll pay more attention to these, and start playing with headphones more often.

_________________
My OXP's


Top
   
 Post subject: Re: Weird sound issue
PostPosted: Wed May 11, 2016 6:32 am 
Offline
Quite Grand Sub-Admiral
Quite Grand Sub-Admiral

Joined: Wed Feb 28, 2007 7:54 am
Posts: 5016
Quote:
Not sure if it's related, but in those times I've actually played with the sound on I've occasionally noticed sounds disappearing (menu selecting beeps, title theme music stopping abruptly after I selected the Load game menu when it should have kept playing, not sore of thing). I'll pay more attention to these, and start playing with headphones more often.
This can happen if the system is under excessive processing load while Oolite is accessing the disk trying to load stuff. In such cases, Oolite's main thread may appear unresponsive for a few seconds, until the OS has finished with its activity. When this happens, whatever OpenAL buffer happens to be playing at that time is exhausted and sound stops playing. This can happen when you select Load Game, since Oolite is trying to load the list of save games.

I have seen such behaviour on my system when I run Oolite just after having turned it on. When I trun on my PC, it starts a full scan or indexing or whatever, at the same time loading memory resident programs etc. Right then, it can be very easy to have an incident of sound stopping.

The menu selection sounds stopping should not normally happen, but we do have them disabled in the opening screen under Windows, in order to be able to remove sound OXZs with the Manager safely.


Top
   
 Post subject: Re: Weird sound issue
PostPosted: Wed May 11, 2016 8:28 am 
Offline
Commodore
Commodore
User avatar

Joined: Tue Jan 21, 2014 10:37 pm
Posts: 1806
Location: [p]laying [h]ard and [k]icking [b]utt somewhere in G7...
Quote:
The menu selection sounds stopping should not normally happen, but we do have them disabled in the opening screen under Windows, in order to be able to remove sound OXZs with the Manager safely.
Ah, that might be the issue. I'll confirm and report back.
Just noticed this in that log file of mine:
Quote:
16:32:24.592 [sound.initialization.error]: Failed to open default sound device
That probably explains the presence of all the other errors - no idea why it was there in the first place, though.

_________________
My OXP's


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited