Page 1 of 2

1.77 crash - solved with nightly version

Posted: Wed Jan 16, 2013 11:49 pm
by pescenaufrago
I downloaded oolite 1.77 on my mac 10.6.8.
It crashes at start up.
What can be the problem?!

My old 1.73.4 version starts and works.

Here the mac log:
http://dl.dropbox.com/u/13585283/177_crash_on_mac.rtf

thanks in advance

Re: 1.77 crash

Posted: Thu Jan 17, 2013 8:27 am
by Eric Walch
The crash happens in the sound part of the code, so it is probably specific for the mac. I have no clue for that part of the code. Or maybe the Vorbis libraries are not linked correctly into the project. I see the library name red in my compiler, but on the other hand does it work without problems for me.

Re: 1.77 crash

Posted: Thu Jan 17, 2013 9:59 am
by pescenaufrago
how must be linked "vorbis libraries"?
i'm not a tecnician... :?

Re: 1.77 crash

Posted: Thu Jan 17, 2013 11:16 am
by Eric Walch
pescenaufrago wrote:how must be linked "vorbis libraries"?
i'm not a tecnician... :?
If that is the fault, you can't do anything. But than probably every user has the problem so I am not sure what is the problem.

Re: 1.77 crash

Posted: Thu Jan 17, 2013 11:29 am
by pescenaufrago
I can't believe other mac users can't use 1.77 version...
have nobody my configuration?

macbook pro 1,3 with 10.6.8.
oolite in installed as in screenshot

Re: 1.77 crash

Posted: Thu Jan 17, 2013 12:14 pm
by Eric Walch
pescenaufrago wrote:macbook pro 1,3 with 10.6.8
Probably not a missing library as the current mac release is compiled on my laptop under 10.7. There the libraries look good. It no longer compiles on my 10.6 mac and that was the one I noticed the libraries marked in red.That older version of XCode can't compile the current code anymore, when might the cause it looked bad to me.

But, I also use this Oolite build mainly on OS 10.6.8 and see no issues. So I wounder what is the difference.

Re: 1.77 crash

Posted: Thu Jan 24, 2013 10:15 pm
by Yodeebe
Crashes on mine too. even with no oxp's in. just the 1.77 fresh as it appears after download.
i mac 2.4gz
osx 10.6.8

Re: 1.77 crash

Posted: Fri Jan 25, 2013 8:31 am
by Eric Walch
Yodeebe wrote:Crashes on mine too.
If your crash log also contains the lines

Code: Select all

Exception Type:  EXC_BAD_INSTRUCTION (SIGILL)
Exception Codes: 0x0000000000000001, 0x0000000000000000
Crashed Thread:  0  Dispatch queue: com.apple.main-thread

Thread 0 Crashed:  Dispatch queue: com.apple.main-thread
0   org.aegidian.oolite           	0x00000001002eb588 vorbis_synthesis_headerin + 2104
1   org.aegidian.oolite           	0x00000001002e8397 _fetch_headers + 1383
2   org.aegidian.oolite           	0x00000001002d3c56 ov_open + 342
3   org.aegidian.oolite           	0x0000000100005d88 -[OOCASoundVorbisCodec initWithPath:] + 163
4   org.aegidian.oolite           	0x0000000100004823 -[OOSound initWithContentsOfFile:] + 81
5   org.aegidian.oolite           	0x000000010002560e +[ResourceManager retrieveFileNamed:inFolder:cache:key:class:usePathCache:] + 194
6   org.aegidian.oolite           	0x000000010002578e +[ResourceManager ooSoundNamed:inFolder:] + 126
7   org.aegidian.oolite           	0x0000000100042e35 -[Universe preloadSounds] + 274
8   org.aegidian.oolite           	0x000000010002681f -[Universe initWithGameView:] + 1297
9   org.aegidian.oolite           	0x000000010000c288 -[GameController applicationDidFinishLaunching:] + 477
as the crash log of pescenaufrago shows, we are talking about the same crash. You both are using the same system. Although I also use 10.6.8 and never had problems. That makes it difficult as other parts of the OS system also interfere in the bug. It happens on initialising the sound. I've never looked at the sound code and currently have no clue were to look. And specially because its a bug that not happens on all similar systems. :cry:
I hope Ahruman finds time to look at it, because he probably is the only one with knowledge about the sound code on the mac.

Re: 1.77 crash

Posted: Fri Jan 25, 2013 9:05 am
by aegidian
I get the same crash with 1.77, so I reverted to 1.76.1 (which works fine) - Intel iMac OSX 10.8.2

I didn't want to mention it, because I assumed that someone would be fixing this rapidly.


Could someone please fix this rapidly.

Re: 1.77 crash

Posted: Fri Jan 25, 2013 9:17 am
by Commander McLane
I don't get a crash with the 1.77 test version on OS X 10.6.8. Are the crashes happening with the deployment version or the test version? Perhaps this could point to a problem between the two versions.

Re: 1.77 crash

Posted: Fri Jan 25, 2013 9:36 am
by Mad Dan Eccles
As a datum, I'm running OS 10.7.latest and 1.77. I've had one random crash in the middle of a furball, and twice a Coriolis station has been somehow fucked on approach: the first time it appeared to start spinning remarkably quickly, and the second the decoration around the docking port seemed to have closed in, a little like the shutter on a camera. In neither case was I able to dock successfully! :roll:

I've been playing it reasonably full on for the last two days as I've been off sick, but I'm back at work now so can't destruct test quite as thoroughly. Still, while those three niggles were a tad annoying (I 'lost' maybe 12 kills and a few thousand Cr in captured cargo) this version is pretty darned good.

I'll upload a log if it happens again.

Re: 1.77 crash

Posted: Fri Jan 25, 2013 9:52 am
by pescenaufrago
Commander McLane wrote:I don't get a crash with the 1.77 test version on OS X 10.6.8. Are the crashes happening with the deployment version or the test version? Perhaps this could point to a problem between the two versions.
I installed the "Latest edition" from this page.

Re: 1.77 crash

Posted: Fri Jan 25, 2013 10:40 am
by aegidian
pescenaufrago wrote:
Commander McLane wrote:I don't get a crash with the 1.77 test version on OS X 10.6.8. Are the crashes happening with the deployment version or the test version? Perhaps this could point to a problem between the two versions.
I installed the "Latest edition" from this page.
Yup, me too.

Re: 1.77 crash

Posted: Fri Jan 25, 2013 10:55 am
by Commander McLane
aegidian wrote:
pescenaufrago wrote:
Commander McLane wrote:I don't get a crash with the 1.77 test version on OS X 10.6.8. Are the crashes happening with the deployment version or the test version? Perhaps this could point to a problem between the two versions.
I installed the "Latest edition" from this page.
Yup, me too.
That would be the deployment version. Eric has the test version like me, I assume.

Re: 1.77 crash

Posted: Fri Jan 25, 2013 12:23 pm
by Eric Walch
Commander McLane wrote:That would be the deployment version. Eric has the test version like me, I assume.
Both versions are compiled on my OSX 10.7 laptop. And both run correct on both my 10.6.8 machines.
The nighties are compiled elsewhere, but I suspect they behave the same. You could check it though by downloading them from the nighties page. This will give the version with the latest bugfixes. At least until we start with 1.78, than new features and new bugs will be added. :)

EDIT: I also started Oolite with the OSX 1.6.8 mac in Guest Account. That will be the same as a virgin install without any oxp (because I put all my oxps in the user area) and with all settings to default.