Audio fails

Discussion and announcements regarding the Mac port… er, original version of Oolite.

Moderators: winston, another_commander

Post Reply
jtarheel42
Average
Average
Posts: 12
Joined: Wed Aug 26, 2015 4:14 am

Audio fails

Post by jtarheel42 » Wed Aug 26, 2015 4:29 am

During the game, the audio completely cuts out. Anyone else having this problem? Any way around it?

Thanks!

23:57:39.306 [sound.load.error]: Could not create OpenAL buffer
23:57:39.306 [ov.debug]: Error -50 queueing buffers
23:57:42.426 [sound.load.error]: Could not create OpenAL buffer
23:57:42.426 [ov.debug]: Error -50 queueing buffers
23:57:55.857 [sound.load.error]: Could not create OpenAL buffer
23:57:55.857 [ov.debug]: Error -50 queueing buffers

Hardware Overview:

Model Name: Mac Pro
Model Identifier: MacPro4,1
Processor Name: Quad-Core Intel Xeon
Processor Speed: 2.93 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 4
L2 Cache (per Core): 256 KB
L3 Cache: 8 MB
Memory: 11 GB
Processor Interconnect Speed: 4.8 GT/s
Boot ROM Version: MP41.0081.B07
SMC Version (system): 1.39f5
SMC Version (processor tray): 1.39f5

User avatar
pagroove
---- E L I T E ----
---- E L I T E ----
Posts: 3033
Joined: Wed Feb 21, 2007 11:52 pm
Location: On a famous planet

Re: Audio fails

Post by pagroove » Mon Dec 07, 2015 7:25 pm

Yes I have Audio problems to. Sometimes completely hanging. It sounds indeed as an audiobuffer problem.
For P.A. Groove's music check
https://soundcloud.com/p-a-groove
Famous Planets v 2.7. (for Povray)
Image
http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?f=4&t=13709

jtarheel42
Average
Average
Posts: 12
Joined: Wed Aug 26, 2015 4:14 am

Re: Audio fails

Post by jtarheel42 » Mon Dec 07, 2015 10:09 pm

Normally, it happens in the heat of battle. Only way around it, quit and restart Oolite.

steen
Poor
Poor
Posts: 4
Joined: Sun Jul 23, 2017 8:07 pm

Re: Audio fails

Post by steen » Tue Aug 01, 2017 9:13 pm

Same here, sound disappears after some time of gaming, usually after 30-40 minutes and whilst docking fiddling around with the menus or whilst in middle of batt.e

User avatar
Cody
Sharp Shooter Spam Assassin
Sharp Shooter Spam Assassin
Posts: 13582
Joined: Sat Jul 04, 2009 9:31 pm
Location: Corke's Drift
Contact:

Re: Audio fails

Post by Cody » Tue Aug 01, 2017 10:56 pm

Hi steen, and welcome. Mac support is a bit thin on the ground lately.

steen
Poor
Poor
Posts: 4
Joined: Sun Jul 23, 2017 8:07 pm

Re: Audio fails

Post by steen » Wed Aug 02, 2017 6:29 pm

Cody wrote:
Tue Aug 01, 2017 10:56 pm
Hi steen, and welcome. Mac support is a bit thin on the ground lately.
Not a bigger problem actually, it is just to save and restart the game.

phonebook
Deadly
Deadly
Posts: 216
Joined: Sat Aug 15, 2009 10:28 pm

Re: Audio fails

Post by phonebook » Tue Apr 09, 2019 11:23 am

reviving a two year old topic, but in the heat of the battle my audio doesn't cut out, but gets a massive amount of distortion and/or feedback.

A restart solves it- but only until the next battle.

I wonder if there is a way of stopping the sound from the lasers?

phonebook
Deadly
Deadly
Posts: 216
Joined: Sat Aug 15, 2009 10:28 pm

Re: Audio fails

Post by phonebook » Wed Apr 10, 2019 7:32 am

disabling death comms expansion pack has fixed this issue for me

User avatar
phkb
Commodore
Commodore
Posts: 2342
Joined: Tue Jan 21, 2014 10:37 pm
Location: [p]laying [h]ard and [k]icking [b]utt somewhere in G7...

Re: Audio fails

Post by phkb » Wed Apr 10, 2019 8:27 am

:shock:

Um... but Death Comms has no sound effects in it. So, while I'm happy you found a fix, I have no idea why it fixed the issue!

Unless... did you have spoken messages on?

phonebook
Deadly
Deadly
Posts: 216
Joined: Sat Aug 15, 2009 10:28 pm

Re: Audio fails

Post by phonebook » Wed Apr 10, 2019 12:25 pm

Just checked, I have them turned off, I also have sound level to mute but it I can't fathom what has been muted! the game makes lots of noise

I have BGS if thats any help

User avatar
phkb
Commodore
Commodore
Posts: 2342
Joined: Tue Jan 21, 2014 10:37 pm
Location: [p]laying [h]ard and [k]icking [b]utt somewhere in G7...

Re: Audio fails

Post by phkb » Wed Apr 10, 2019 10:17 pm

phonebook wrote:I also have sound level to mute
Which method did you use to mute? By turning down the sound to zero in the options screen, using the "-nosound" command line option when starting Oolite, or by muting your system entirely?

phonebook
Deadly
Deadly
Posts: 216
Joined: Sat Aug 15, 2009 10:28 pm

Re: Audio fails

Post by phonebook » Wed Apr 10, 2019 10:27 pm

I turned down the sound to zero in the options screen

phonebook
Deadly
Deadly
Posts: 216
Joined: Sat Aug 15, 2009 10:28 pm

Re: Audio fails

Post by phonebook » Thu Apr 11, 2019 10:32 am

Ok so.......

The problem started up again, and I shall try to describe.

It can happen both in combat and if I am docked.

In combat when I kill someone it seems like the last sound played during that combat gets looped ad nauseam. Sometimes I get the impression that when I go into combat again, then it overides the loop. But that is probably all the new noises masking it. Certainly firing random laser shots does not kill the noise.

In the station, obviously there are a lot of noises going on from BGS. If I hit 2 I go to the Load Save Etc screen and it should be silence. And sometimes it is silence. But mostly it eternally loops a humming noise. ZZZZZZZZZZZZZ or HMMMMMMMMMMMM. hitting 3 or whatever goes back to the station and I get the sweet sounds of BGS. Hitting 2 I go back to Load save etc, and it may be a different hmmmmm or bzzzzzzzzz, or it maybe silence.

I am using a 2009 mac pro 4,1 flashed to 5,1 and upgraded to 12 core dual xeons, RX580 saphire pulse graphics, on Mojave 10.14.4. I have looked everywhere, even on everymac, but i cant seem to find what the audio module is, but it is whatever is built in.

another_commander
Quite Grand Sub-Admiral
Quite Grand Sub-Admiral
Posts: 5394
Joined: Wed Feb 28, 2007 7:54 am

Re: Audio fails

Post by another_commander » Thu Apr 11, 2019 3:52 pm

I'm afraid we're going to have a very hard time debugging this. Currently there is no active Mac port maintainer and whatever we do now on a Mac is basically blind debugging (i.e. coding up something that we hope will fix a problem and then pray that it does). In this particular case though, I have no idea where to even begin looking, especially since this seems to be a Mac-only thing, with no apparent way to reproduce either in Windows or in Linux..

phonebook
Deadly
Deadly
Posts: 216
Joined: Sat Aug 15, 2009 10:28 pm

Re: Audio fails

Post by phonebook » Thu Apr 11, 2019 5:37 pm

thats ok, I'm just reporting what I'f finding rather than demanding solutions.

In my office rather than my mac here, I have a machine running parallels- I'll see if the windows version runs without fault through the macs hardware. Then at least we'll know if it is a code thing or a code plus hardware thing.

Post Reply